Het Amerikaanse bedrijf Purism wil een linux smartphone bouwen

 

De Amerikaanse Linux-laptopbouwer Purism gaat proberen een plekje te veroveren in de wereld van mobiele ecosystemen. Het  bedrijf werkt aan een smartphone die niet op iOS of Android zal draaien, maar een volledige Linuxdistributie genaamd PureOS.

 
 

Deze smartphone wordt zo "open" mogelijk gebouwd en moet vooral draaien om het veilig en privé houden van je data en 'digitale identiteit'. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk vrije software meegeleverd met het toestel en zal de hardware draaien met open source drivers waar mogelijk. Mocht het besturingssysteem niet bevallen, dan kunnen gebruikers ook kiezen voor een ander OS.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf een crowdfundingcampagne opgezet waarmee het 1,5 miljoen dollar hoopt op te halen. De Librem 5 specificaties lijken in de eerste instantie redelijk:

  • 5 inch touchscreen
  • i.MX6 of i.MX 8 CPU
  • Vivante GPU (Met Entaviv free software accelerated driver)
  • Multi-function port
  • Aparte mobiele baseband
  • 3GB LPDDR3 RAM
  • 32 GB eMMC opslag
  • MicroSD Slot
  • Front en rear camera's
  • Courage jack (Daar wordt de 3,5mm koptelefoonaansluiting mee bedoeld)

 

Het bedrijf houdt overigens een slag om de arm en zegt dat deze specificaties pas definitief zullen zijn als de crowdfundingcampagne beëindigd is "om de best beschikbare componenten op dat moment te kunnen gebruiken."

Het toestel gaat 599 dollar kosten en zal in januari 2019 op de markt komen. Wij zijn benieuwd of het bedrijf het voor elkaar gaat krijgen. De mobiele wereld is een zeer lastige wereld om een voet tussen de deur te krijgen.

Softwarereus Microsoft heeft het al jarenlang niet (meer) voor elkaar gekregen een rol van betekenis te kunnen spelen in deze markt en recentelijk zijn kleine spelers als Mozilla (Firefox OS) en Canonical (Ubuntu Touch) uit de markt gestapt na tegenvallende resultaten.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL TEQnation, het evenement voor future tech! Dit evenement is opgesplitst in twee dagen met één dag puur voor Open... https://t.co/x7HFupU9G8
linuxmagNL Do you want to be recognized as a credible technology expert and innovative thinker? The Call for Papers for... https://t.co/ZjeLZwkfms
linuxmagNL SUSE breidt samenwerking met Amazon Web Services uit om SAP migraties naar Linux op AWS te versnellen Amazon Web... https://t.co/ETI9r3cEmD