De ontwikkelaar, Joey Hess vertrekt bij Debian

Een invloedrijke ontwikkelaar die de afgelopen achttien jaar heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van de Linuxdistributie Debian, heeft per direct zijn deelname opgezegd. De man hekelt de wijze waarop de ontwikkeling van het besturingssysteem tot stand komt.

De ontwikkelaar, Joey Hess, was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van programma's als de Debian-installer, Alien en debhelper. Hij speelde dan ook een essentiële rol binnen de Debian-gemeenschap, tekent Phoronix aan.

In een verklaring die Hess online heeft gezet, laat hij weten dat het project flink is veranderd sinds hij er in 1996 mee begon. Hij doelt daarmee op de Debian-constitutie, oftewel de wijze waarop het project wordt aangestuurd. Volgens hem is het een 'giftig' document dat langzaam maar zeker Debian in 'ongezonde' posities manoeuvreert. Het is niet bekend welk deel of welke delen van de constitutie Hess bedoelt.

Hess zegt dat hij zijn werk neerlegt en iedereen binnen de gemeenschap het beste wenst. Hij laat weten de komende dagen nog enkele laatste aanpassingen te doen aan pakketten die niet in teamverband werden onderhouden. Het is onduidelijk of Hess zich nog actief binnen de Linuxgemeenschap zal inzetten.

Binnen de Debian-gemeenschap wordt geschokt gereageerd op het vertrek van Hess, zo blijkt uit reacties op zijn verklaring. Debian is een van de oudste Linuxdistributies en vele distro's zijn op het werk van Debian gestoeld. De eerste release van Debian was in 1996, met het uitbrengen van Debian met de codenaam Buzz. Afgelopen maand werd versie 7.7 vrijgegeven, ook bekend onder de naam Wheezy.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL Linux Nieuws: @SUSE bestaat 25 jaar en trakteert! Maak kans op entreeticket voor #SUSECON in Praag, zie link!… https://t.co/ENJKDvyZQ8
linuxmagNL De nieuwe editie van Linux Magazine is weer uit! Thema: bescherm jezelf tegen hackers met Linux. Veel leesplezier a… https://t.co/Zcy3Zdjb90
linuxmagNL Ook de Red Hat Forum BeNeLux 2017 mag je dit jaar niet missen. 10 oktober 2017, zet het in je agenda! https://t.co/niY9UdK3Ov