De beste open source software volgens Linux-gebruikers

De community van LinuxQuestions gaat jaarlijks op zoek naar de beste open source software en de resultaten voor deze editie zijn bekend.

De verscheidenheid in open source software maakt het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, zeker voor wie zijn eerste stappen zet in de wereld van Linux-distributies en andere openbronprogramma’s.

De mensen achter LinuxQuestions, een forum waar Linux-gebruikers terecht kunnen met al hun vragen, organiseren daarom jaarlijks een survey om te ontdekken wat volgens hun community de beste open source programma’s zijn.

Een overzicht van de voornaamste resultaten.

Desktop distributie

In de categorie beste Linux-desktop werd het een ex aequo tussen drie distributies. Ubuntu en Linux Mint zijn de twee bekendste, en worden vergezeld door Slackware, een distributie die al bestaat sinds 1993 en nog altijd heel wat gebruikers kan bekoren.

Desktopomgeving

In de categorie beste desktopomgeving mocht KDE met de pluimen gaan lopen. Wat opvalt is dat grote rivaal Gnome pas op een derde gedeelde plaats staat met Cinnamon. Beide worden nog vooraf gegaan door Xfce.

Webbrowser

Met een aandeel van maar liefst 58 procent is Firefox zonder twijfel de populairste browser. Dat is onder meer te verklaren door het feit dat de browser van Mozilla in veel distro’s standaard ingebakken zit. Chrome en Chromium volgen op plaats twee en drie.

Kantoorpakket

In de categorie van kantoorsoftware is de winnaar nog duidelijker afgelijnd. Met een aandeel van 86 procent overtreft LibreOffice de concurrentie. OpenOffice - waar LibreOffice een fork van is - volgt pas op een verre tweede plaats.

Messaging en VoIP

Dat Pidgin er als beste messaging client uitkomt, is niet echt een verrassing. Het programma is gebruiksvriendelijk en ondersteunt nagenoeg alle messaging diensten.

Wel verrassend is de uitstekend prestatie van Skype bij de VoIP-diensten. Met 46 procent is de software van Microsfot hier overtuigend winnaar.

Mobiel OS

In de categorie van mobiele besturingssystemen is er amper sprake van een strijd. Android staat hier met stip bovenaan, gevolgd door CyanogenMod en Firefox OS.

Server OS

Ook bij de servers weinig verrassingen. Met 32 procent van de stemmen, werd het gratis CentOS - een kloon van Red Hat Linux Enterprise - tot winnaar gekroond. Dit systeem biedt de kwaliteit van Red Hat, zonder de kostprijs van Red Hats support. Op een nipte tweede plaats volgt Slackware, met in zijn kielzog Debian en Ubuntu.

Database

Het is lange tijd zo geweest dat MySQL het open source databasemanagementsysteem bij uitstek was. Vandaag gaat de voorkeur uit naar MariaDB, een fork van MySQL die snel aan populariteit heeft gewonnen. MySQL heeft ook nog fans, maar moet de tweede plaats prijsgeven aan PostressSQL.

Cloud

Opmerkelijke resultaten in de categorie van cloudoplossingen. In plaats van OpenStack, CloudStack of Eucalyptus, gaat het kleinschalige ownCloud met de prijs aan de haal. En dat met meer dan de helft van de stemmen. OpenStack volgt op een tweede plaats, en laat de rest ver achter zich.

bron: zdnet.be

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL Kaku is een open source desktop muziekspeler waarmee je op je Linux desktop computer bijvoorbeeld YouTube- en Vimeo… https://t.co/hTmhF1nf8e
6hreplyretweetfavorite
linuxmagNL Ergens volgend in 2018 besluit de rijksoverheid of het gebruikelijk wordt om de broncode vrij te geven van software… https://t.co/gVamPo31OF
linuxmagNL Umbrello is een open source UML modeller op basis van de KDE-technologie en biedt alle functionaliteiten die je van… https://t.co/yR1tewHPxA