LibreOffice 5.3 introduceert ribbon en online kantoorpakket

De Document Foundation heeft LibreOffice 5.3 uitgebracht, naar eigen zeggen de release met de meeste features ooit in de geschiedenis van het kantoorpakket. De nieuwe versie introduceert een ribbon zoals in Microsoft Office en een online versie van zijn kantoorpakket.

 

Uiteraard hebben alle verschillende toepassingen in LibreOffice 5.3 nieuwe functies gekregen. Zo ondersteunt Writer nu tabelstijlen: als je een stijl aan een tabel hebt toegekend, blijft de opmaak behouden als je de tabel aanpast. Calc heeft nieuwe standaardstijlen voor cellen. In nieuwe installaties zijn wildcards in formules standaard ingeschakeld in plaats van reguliere expressies. Dat verbetert volgens de ontwikkelaars de compatibiliteit met "andere spreadsheetsoftware".

Experimentele ribbon

De nieuwe LibreOffice heeft ook een experimentele Notebookbar, die lijkt op de Microsoft Office ribbon. Naast de Notebookbar heb je nog altijd de keuze uit de standaard interface met twee toolbars, de Single Toolbar UI en de sidebar met toolbar. Daardoor is er voor ieder wat wils.

Verder zijn de import- en exportfilters voor Microsoft Office documentformaten verbeterd. En ook de text layout engine is op de schop genomen en werkt nu cross-platform, waardoor de tekstlay-out consistent is op alle platforms.

LibreOffice heeft de nieuwe functies in enkele korte video's voorgesteld. De volledige lijst van vernieuwingen vind je in de release notes.

LibreOffice Online

LibreOffice 5.3 is de eerste versie van het opensourcekantoorpakket met LibreOffice Online, een cloudkantoorpakket met de mogelijkheid om gezamenlijk aan documenten te werken in een webbrowser. LibreOffice Online gebruikt de core engine van de desktopversie van LibreOffice, waardoor je documenten er online hetzelfde uitzien als op de desktop.

LibreOffice Online is een serverdienst, die je nog moet installeren op een webserver. Daarnaast dien je de software te configureren zodat ze cloudopslag gebruikt om de bestanden op te slaan. Je hebt ook nog een ssl-certificaat nodig om de communicatie tussen je webbrowser en LibreOffice Online te beveiligen. De Document Foundation heeft een Docker-image van LibreOffice Online zodat je de serverdienst kunt uitproberen.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL TEQnation, het evenement voor future tech! Dit evenement is opgesplitst in twee dagen met één dag puur voor Open... https://t.co/x7HFupU9G8
linuxmagNL Do you want to be recognized as a credible technology expert and innovative thinker? The Call for Papers for... https://t.co/ZjeLZwkfms
linuxmagNL SUSE breidt samenwerking met Amazon Web Services uit om SAP migraties naar Linux op AWS te versnellen Amazon Web... https://t.co/ETI9r3cEmD